To kradną czy nie kradną?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bartman
    Ambiente
    • 2009
    • 104

Zamieszczone przez piramida
    a dlaczego deseczka z haczykami jest karalna? Po kiego ch...ja ktoś obcy ładuje sie do mojego wozu?
    Na pewno tak nie było. Zresztą maksymalna kara w zawieszeniu to 2 a nie 3 lata pozbawienia wolności, więc... bujda.

[ Dodano: Nie 20 Gru, 09 23:59 ]
    Zamieszczone przez kropeck
    Należałoby wprowadzić prawo, które wyjmuje złodzieja/przestępce spod ochrony prawa w momencie popełniania przestępstwa. Może by założyć stronkę, która byłaby inicjatywą społeczną i zbierałoby się podpisy pod projektem takiej ustawy.

Pomyślę o tym w ciągu najbliższych dni 8)
    Ciekawy pomysł, chętnie się zapoznam. W ogóle będzie pozbawiony ochrony prawnej? Np. usiłuje ukraść małego pieska, to będzie można go zastrzelić? a może on chce go tylko pogłaskać? Kto ma to oceniać? Każdy? Kodeks karny przewiduje instytucje obrony koniecznej i stanu wyższej konieczności...i wystarczy.

Komentarz

• kropeck
      RS
      • 2009
      • 2319
      • Octavia II (1Z3)
      • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez bartman

Na pewno tak nie było. Zresztą maksymalna kara w zawieszeniu to 2 a nie 3 lata pozbawienia wolności, więc... bujda.

Należałoby wprowadzić prawo, które wyjmuje złodzieja/przestępce spod ochrony prawa w momencie popełniania przestępstwa. Może by założyć stronkę, która byłaby inicjatywą społeczną i zbierałoby się podpisy pod projektem takiej ustawy.

Pomyślę o tym w ciągu najbliższych dni 8)
      Ciekawy pomysł, chętnie się zapoznam. W ogóle będzie pozbawiony ochrony prawnej? Np. usiłuje ukraść małego pieska, to będzie można go zastrzelić? a może on chce go tylko pogłaskać? Kto ma to oceniać? Każdy? Kodeks karny przewiduje instytucje obrony koniecznej i stanu wyższej konieczności...i wystarczy.
      bartman, postanowiłem sprawdzić Twoje powyższe stwierdzenie o maksymalnym zawieszeniu kary i znalazłem poniższy post na forum prawnym:
      witam w przypadku wyroku 2 miesięcy ograniczenia wolności w zawieszeniu na ............... no właśnie i tu jest moje pytanie - jaki może być

i tam jest napisane (cytuję):
      "Sąd może wrunkowo zawiesic wykonanie orzeczonej kary ograniczenia wolności na okres próby od roku do 3 lat. Zawieszenia kow nie stosuje się wobec sprawcy występku o charaketrze chuligańskim."

Oczywiście teoretycznie dopuszczam, że osoba, która to napisała w IV.2008r. się myliła, ale wtedy na pewno ktoś by zareagował i wyprostował tę odpowiedź. Dopuszczam również taką możliwość, że prawo się zmieniło od tej pory, ale już nic więcej w temacie nie znalazłem. Chętnie przyjmę krytykę i sprostowanie mojego punktu widzenia jeśli się mylę.

Natomiast co do drugiego wątku - chcę mieć możliwość podłączenia klamki pod prąd w moim mieszkaniu, chcę mieć możliwość zainstalowania maty na siedzenie w aucie, przez którą zostanie przepuszczone 50tyś voltów. Również chciałbym zamontować takie samo elektryczne urządzenie w mojej torbie z laptopem, żeby gość bał się włożyć rękę po sprzęt, bez obawy, że zostanę obwiniony o jego ewentualną śmierć - ukradł, bądź jest w trakcie kradzieży, to niech się liczy z konsekwencjami - to co innego niż obrona konieczna.
      Swoją drogą obrona konieczna niestety wiąże się z tym, że jak zdzielę złodzieja u siebie w domu wałkiem, facet dostanie wstrząsu mózgu i umrzę, to ja za to odpowiadam - BŁĄD. Jeśli osoba niepowołana znajdzie się w moim domu, to powinienem mieć prawo do bezkrytycznego użycia WSZELKICH dostępnych środków do pozbycia się szkodnika, choćby kosztem jego zdrowia bądź życia, BEZ ODPOWIEDZIALNOŚCI KARNEJ - oczywiście temat rzeka w jakich okolicznościach to się stało, czy sam go nie sprowadziłem, żeby mieć pretekst do jego 'stuknięcia', ktoś zabił w trakcie libacji alkoholowej itp., ale w BARDZO ogólnym mniemaniu moje zdanie jest takie jak powyżej. Może jest ono radykalne, ale to jest jedyna skuteczna metoda zmniejszenia(!) i zminimalizowania ilości popełnianych przestępstw. Dodatkowo społeczeństwo dostaje do ręki skuteczną metodę ochrony i obrony.
      Pozdrawiam,
      Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• bartman
        Ambiente
        • 2009
        • 104

Zamieszczone przez MICHO1975
        Właściciel auta dostał 3 lata w zawieszeniu na 5 za uszkodzenie ciała :shock:
        Chyba zasadnie przyjąłem, że chodzi tutaj o karę nie ograniczenia a pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem jej wykonania na okres próby...

Komentarz

• winni77
          RS
          • 2009
          • 2183
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez shado
          No a jakich aut kradną najmniej? Pewnie Porsche. A dlaczego? Bo jest ich najmniej. Tudzież innych rzadkich marek. Skoro Octavia jest jednym z najbardziej popularnych aut sprzedawanych w tym kraju to trudno, żeby nie był w czołówce kradzionych aut. Ot prawo serii.
          Nie zgodzę się. Zaraz po zakupie swojej Octavii miałem okazję podzielić się swoimi obawami związanymi z kradzieżą ze znajomym, który okazał się znać jednego czy dwóch i to co mi mówił brzmiało całkiem rozsądnie.
          Więc po pierwsze dziwi mnie, że niby to Octavie są bardzo popularne, może jedynka, choć też wątpię, bo wciąż jest produkowana. A kradnie się dla części (czyli stare auta) i na zamówienie (auta luksusowe itp). Dla złodzieja zawodowca Skoda nie jest ciekawym obiektem, bo kto to zamawia Skodę (w sensie do ukradzenia), zamawia się BMW, Merole, Audi, Paski itp., a Skoda to taka... druga kategoria (z czego osobiście się cieszę). Jeśli komuś zginęła Octavia to raczej została skradziona przez amatorów, którzy nie działają w grupach zorganizowanych.

[ Dodano: 2009-12-21, 02:13 ]
          kropeck, nie będę Cie cytował, ale podpiszę się obydwoma rękoma (obydwiema rękami :roll, a i nogi się palą do podpisu
          Mój "Batmobil"

Komentarz

• bzyq_74
            RS
            • 2008
            • 3467
            • Volkswagen
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
            • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

To ja dorzucę prawdziwą historię która się zdarzyła kumplowi.

Połowa lat 90-tych i często spotykalismy się wieczorami na osiedlu na pogaduszkach, pivku i fajeczkach. Kumpel miał wtedy Dacie roocznik 1983.
            Od parkingu osiedlowego staliśmy ok 100m w miejscu nieoświetlonym i nagle patrzymy jest dwóch delikwentów pakujących swoje 4-ty litery do Daćki. Szybko dopadlismy do auta, jeden jednak zdołał sie wyrwać, a że szybko biegał uciekł nam.
            Drugi został złapany i zaprowadzony w ustronne miejsce (za garaże) gdzie dwóch go trzymało za ręce, aby nie upadł a reszta podchodziła jak do worka treningowego i ćwiczyła różne układy rodem z boksu, kickboxingu, MMA czy K1.
            Gdy juz zemdlał zadzwoniliśmy po gliny. Oczywiście ustalismy z policją że się delikwent się przewrócił tak nieszczęsliwie, że miał przestawiony kichol, brak połowy zębów, kilka żeber połamanych i odbite wnętrzności.
            Od policji dowiedzieliśmy się również że był ścigany listem gończym w całej Polsce za kradzieże samochodów.
            Gostek pochodził z pod Torunia.
            MARCIN
            Mój szkodnik

Komentarz

• wasyl
              L&K
              • 2005
              • 1084

Zamieszczone przez bzyq_74
              To ja dorzucę prawdziwą historię która się zdarzyła kumplowi.
              ASV + Aligator MT K-ce 150 KM 320Nm
              www.wasilewski-foto.pl
              KIA 2,2 d (245KM i 523Nm)

Komentarz

• Garret
                L&K
                S_OCP Member
                • 2006
                • 1196
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CDAA 1.8 TSI 160 KM

bzyq_74, :twisted:
                Garret

-----------
                Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

• vicious
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 232

Zamieszczone przez bzyq_74
                  Połowa lat 90-tych i często spotykalismy się wieczorami na osiedlu na pogaduszkach, pivku i fajeczkach. Kumpel miał wtedy Dacie roocznik 1983.
                  Od parkingu osiedlowego staliśmy ok 100m w miejscu nieoświetlonym i nagle patrzymy jest dwóch delikwentów pakujących swoje 4-ty litery do Daćki. Szybko dopadlismy do auta, jeden jednak zdołał sie wyrwać, a że szybko biegał uciekł nam.
                  Drugi został złapany i zaprowadzony w ustronne miejsce (za garaże) gdzie dwóch go trzymało za ręce, aby nie upadł a reszta podchodziła jak do worka treningowego i ćwiczyła różne układy rodem z boksu, kickboxingu, MMA czy K1.
                  Gdy juz zemdlał zadzwoniliśmy po gliny. Oczywiście ustalismy z policją że się delikwent się przewrócił tak nieszczęsliwie, że miał przestawiony kichol, brak połowy zębów, kilka żeber połamanych i odbite wnętrzności.
                  Od policji dowiedzieliśmy się również że był ścigany listem gończym w całej Polsce za kradzieże samochodów.
                  Gostek pochodził z pod Torunia.
                  To ja opiszę podobną:
                  Było to w zeszłym roku. Był ciepły czerwcowy wieczór. Siedzieliśmy u kolegi na tarasie popijając piwko. W pewnym momencie usłyszliśmy alarm samochodowy i krzyki. Następnie zza rogu ulicy wybiegł gostek w kapturze a za nim dwóch strażników miejskich. W pewnym momencie jeden z nich zdołał złapac uciekiniera a ten odwracając się chyba nożem przeciął mu ramię. Drugi strażnik obezwładnił gościa i go skuł. Po dwóch minutach przyjechała wazwana przez kogoś policja. Przyjechali granatowym paskiem. Dwóch łysych "pudzianów" w cywilu. Spokojnie podeszli do strażników. Popatrzyli na skutego złodzieja i widząc rannego strażnika zapytali:
                  - Uciekał? I co?? Nawet się nie przewrócił i nie poobijał? Idziemy pisac protokół. Macie pięc minut... - zwrócił się do strażników i poszli do samochodu.
                  Gnój dostał omłot od strażników i owacje na stojąco od ludzi obserwujących to zdarzenie.
                  Calośc autentyczna - była nawet gdzieś w gazecie opisana. Oczywiście nie znalazł się żaden świadek zdarzenia :twisted: Jak nie lubię straży miejskiej tak wtedy im kibicowałem :P
                  Nie jeździj szybciej niż twój anioł stróż potrafi latać...
                  TomTom VIA125 na pokładzie

Komentarz

• Jac_ek
                    RS
                    • 2009
                    • 1733

Kiedyś w zaparkowany firmowy samochód przykopał mi jakiś pijany koleś, zupełnie bez powodu, po czym usiadł niedaleko w parku na ławce, zadzwoniłem na Policje, podjechał patrol poldkiem - dwóch kolesi z lokami zupełnie niepozorni, wskazałem delikwenta - podeszliśmy do samochodu na oględziny (koleś był trochę "niezadowolony" i co chwila do mnie startował), w końcu policjant go przewrócił i przeciągnął kawałek po chodniku - zrobił to w 0.5 sek, i nagle pojawiło się dwóch obrońców pokrzywdzonego.
                    Co wy robicie !, to nasz przyjaciel, zostawcie go, ja pracuje w ministerstwie, napisze na was raport itd... za 5 min odzywa się radiostacja policyjna - koleś jest poszukiwany listem gończym. Przyjaciołom nagle rzednie mina i mówią, że oni go właściwie nie znają - ale policja już nie słucha cala trojka wylądowała na komisariacie - pewnie się musieli trochę pozniej tłumaczyć z szybkich przyjaźni

W sumie samochód bardzo nie ucierpiał (leciutkie wgniecenie słabo widoczne), legalne przeciągniecie po chodniku w pełni mnie usatysfakcjonowało :diabelski_usmiech
                    - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• bzyq_74
                      RS
                      • 2008
                      • 3467
                      • Volkswagen
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                      • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez Jac_ek
                      .... ale policja już nie słucha cala trojka wylądowała na komisariacie - pewnie się musieli trochę pozniej tłumaczyć z szybkich przyjaźni ....
                      Pewnie tych dwóch było kibolami, a że widzieli policje w akcji to chcieli obronić "niewinnego" cywila :twisted:
                      MARCIN
                      Mój szkodnik

Komentarz

• tomil
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2008
                        • 1179

Przeginki są w obie strony. Kiedyś znajomy opowiadał (pracował w Straży Miejskiej przez jakiś czas z braku innego zajęcia) jak zdobywa się punkty do premii. Szczerze mówiąc nie chciałbym spotkać takiego dorabiającego.

Wracając do tematu właściwego. Dobry kolega, w trakcie rozmowy o ginących samochodach, przywołał historię swojej Ciotki- przyjechała do Warszawy ze Śląska jakimś francuskim autem (nie pamiętam w tym momencie co to było). Pech chciał, że w nocy jej to auto gwizdnęli. Panowie Policjancji poinformowali, że średniorocznie w Warszawie ginie 1 takie auto.

Ja powtarzam w takich sytuacjach wierszyk wyczytany na vlepce w tramwaju (z czasów, kiedy jeszcze komunikacją miejską się jeździło):
                        Jak ktoś ma pecha i zmartwień kupę,
                        Złamie sobie rękę podcierając d...

I chyba tyle w tym temacie.
                        It doesn't matter what we're losing
                        It only matters what we're going to find!

Komentarz

• Superbman
                          Ambiente
                          • 2006
                          • 208

Zamieszczone przez MICHO1975
                          Macie jakieś pomysły ciekawych zastosowań w Octavii ? Chętnie się zapoznam!
                          AC czyli Auto Casco najlepsze zabezpieczenie.
                          252/555

Komentarz

• MICHO1975
                            Classic
                            • 2009
                            • 17

Zamieszczone przez bartman
                            Znam sprawę z przekazu! Po prostu powtórzyłem Wyrok mogłem zawyżyć ale wydaję mi się że tak opowiadano! Jednak jakies ziarno prawdy w takich opowieściach zawsze jest

Zamieszczone przez Superbman
                            AC czyli Auto Casco najlepsze zabezpieczenie.
                            Pewnie tak ale chodzi żeby uniknąć ponownego szukania auta, załatwiania formalności itd. itp. Ja płacę AC nawet za 14 letnią Bravę bo nigdy nic nie wiadomo :P

Komentarz

• kornat
                              Rider
                              • 2007
                              • 578

Teraz w zimie to raczej nie będą kraść bo by jeszcze musieli sobie auto odśnieżyć a to trochę czasu zajmuje

Komentarz

• MICHO1975
                                Classic
                                • 2009
                                • 17

Pozwolę sobie troszkę temat odświeżyć podając aktualne dane z ostatnich dni:

Lista 15 najczęściej kradzionych samochodów w Polsce:

1. Volkswagen Passat: 1 800
                                2. Volkswagen Golf: 1 309
                                3. Fiat 126p: 577
                                4. Audi A6: 568
                                5. Audi A4: 435
                                6. Fiat Seicento: 369
                                7. Skoda Octavia: 304
                                8. Fiat Cinquecento: 297
                                9. Audi 80/Toyota Yaris: 292
                                10. Fiat Panda: 286
                                11. Toyota Corolla: 277
                                12. Opel Vectra: 226
                                13. Peugeot 307: 224
                                14. Volkswagen Polo: 222
                                15. SEAT Ibiza: 221

Lista najczęstszych miejsc i sposobów kradzieży
                                samochodów:

1. Parkingi niestrzeżone - 6 803
                                2. Parkingi wzdłuż ulic - 6 664
                                3. Garaże
                                i prywatne posesje - 1 551
                                4. Po kradzieży kluczyków - 165
                                5. Parkingi strzeżone - 108
                                6. Kradzież z rozbojem - 81
                                7. Na koło - 6
                                8. Na stłuczkę
                                - 1

Województwa w kolejności najczęstszych kradzieży samochodów

1. Śląskie – 2538
                                2. Wielkopolskie – 2205
                                3. Łódzkie -1499
                                4. Dolnośląskie – 1492
                                5.Pomorskie – 1346
                                6. Małopolskie – 1007
                                7. Kujawsko-pomorskie – 918
                                8. Zachodniopomorskie – 684
                                9. Mazowieckie – 553
                                10. Lubuskie – 485
                                11. Warmińsko mazurskie – 356
                                12. Świętokrzyskie – 315
                                13. Lubelskie -206
                                14. Opolskie – 157
                                15. Podkarpackie – 139
                                16. Podlaskie – 124

Niestety Octavia jest ciągle w czołówce!

Komentarz

• mati160
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 2453
                                  • Octavia III combi (5E5)
                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Tylko do ilosci kradzionych aut należałoby dołożyć wogóle ilość aut zarejestrowanych w danym województwie. Bo o ile dobrze kojarze procentowo jest mniej wiecej podobnie. A kradna auta które napewno odpalą zwróćcie uwage jak mało kradą tego co sie psuje i nie odpala :-)

имплантация зубов киев

Komentarz

• Jac_ek
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 1733

Zamieszczone przez mati160
                                    Tylko do ilosci kradzionych aut należałoby dołożyć wogóle ilość aut zarejestrowanych w danym województwie
                                    a co to zmieni w tej statystyce ilościowej?

Komentarz

• mati160
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 2453
                                      • Octavia III combi (5E5)
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Jak sobie przeliczysz to na % to sie okaze że w tych województwach prawdopodobieństwo ze ci skradna auto jest podobne województw z końca listy. poza tym taka mała zależność że najwiecej kradzieży jest w województwach do których przywozi sie najwiecej aut z zachodu

имплантация зубов киев

Komentarz

• Jac_ek
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 1733

Jak sobie przeliczysz to na % to sie okaze że w tych województwach prawdopodobieństwo ze ci skradna auto jest podobne województw z końca listy. poza tym taka mała zależność że najwiecej kradzieży jest w województwach do których przywozi sie najwiecej aut z zachodu
                                        no właśnie, czyli nic nie zmieni, bo jak byś tego nie przeliczał i obrabiał i porównywał to i tak ilość skradzionych samochodów się nie zmieni a ważenie wyniku nie ma sensu bo są to liczby nieporównywalne i pokazujące jedynie popyt na daną markę/model

Komentarz

• guzolot
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 473

W Polsce to nie przejdzie bo najgrubsi złodzieje uchwalają prawa w tym kraju. Nie podetną sobie gałęzi na której siedzą... smutna prawda
                                          Sprzedam dom: http://www.paulinaguzek.pl/dom/
                                          ---

A to moja skodzinka:
                                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1470014

Komentarz

• Morgoth
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1116

A co to znaczy "Skoda Octavia"? Która Octavia?

Z podanego zestawienia zupełnie nie wynika, czy kradzione są Octavie I z uwagi na części, czy np. nowe Octavie II FL.
                                            Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                                            G.B.Show

Komentarz

• westwi78
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 2940

Zamieszczone przez guzolot
                                              Należałoby wprowadzić prawo, które wyjmuje złodzieja/przestępce spod ochrony prawa w momencie popełniania przestępstwa.
                                              No ale coś takiego już jest od dawna- dozwolona samoobrona etc. Tylko problem jest taki, że akurat mało który złodziej jest przyłapywany na gorącym.

Komentarz

• Mihau
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 7460
                                                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez westwi78
                                                Zamieszczone przez guzolot
                                                Należałoby wprowadzić prawo, które wyjmuje złodzieja/przestępce spod ochrony prawa w momencie popełniania przestępstwa.
                                                No ale coś takiego już jest od dawna- dozwolona samoobrona etc. Tylko problem jest taki, że akurat mało który złodziej jest przyłapywany na gorącym.
                                                i zaczną się takie akcję zaraz tylko zamiast "pedofil" wpisać "złodziej"
                                                O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• westwi78
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 2940

No tylko że to są w większości mity. Ale mity chwytliwe.

Komentarz

• Thundi
                                                    L&K
                                                    • 2005
                                                    • 1157

Zamieszczone przez Jac_ek
                                                    Tylko do ilosci kradzionych aut należałoby dołożyć wogóle ilość aut zarejestrowanych w danym województwie
                                                    a co to zmieni w tej statystyce ilościowej?
                                                    Statystyki są po to aby móc kłamać i oszukiwać a na dodatek jeszcze straszyć ludzi.

No bo skoro skradziono:
                                                    - 304 Octavie
                                                    - 1 Bentley Continental GT

To jasne jest że Octavie częściej kradną prawda :?:

Tyle że jak popatrzymy na ilości sztuk w Polsce tych aut to:
                                                    - Octavia 300-400tyś (liczbę biorę z głowy i pewnie jest kilka razy większa)
                                                    - Continental GT - 100sztuk w Polsce jest :?: pewnie jak będzie 50 to będzie dużo.

I tak wychodzi że kradzież Octavii to jakiś >1promil gdy bentleya jakieś 1% (czyli lekko ponad 100 razy częściej )

Dopóki więc taka statystyka nie będzie powiązana z ilością aut na drogach (tak zdaje sobie sprawę że z województwami to jest problem bo jeżdżą auta w leasingu i mają inna tablice niż teren po jakim się poruszają ) to ta statystyka nic nie będzie mówić

ps: tak przedstawia się ten ranking kradzieży w stosunku do kupionych w Polsce aut (tu brane tylko rok 2009 :!: ) Czyli stosunek kupionych w salonie do skradzionych aut:

Kolejność według liczby skradzionych
                                                    1. Volkswagen Passat: 1 800 - 29,99
                                                    2. Volkswagen Golf: 1 309 - 13,24
                                                    3. Fiat 126p: 577 - (nie ujęty)
                                                    4. Audi A6: 568 - 83,52
                                                    5. Audi A4: 435 - 44,61
                                                    6. Fiat Seicento: 369 - (nie ujęty)
                                                    7. Skoda Octavia: 304 - 1,60
                                                    8. Fiat Cinquecento: 297
                                                    9. Audi 80/Toyota Yaris: 292 - (Audi 80 nie ujęte)/ 3,18
                                                    10. Fiat Panda: 286 - 3,34
                                                    11. Toyota Corolla: 277 - 8,54
                                                    12. Opel Vectra: 226 - 45,74 (tych aut mało kupiono bo zastąpił go inny model - Insignia)
                                                    13. Peugeot 307: 224 - 6,32
                                                    14. Volkswagen Polo: 222 - 4,14
                                                    15. SEAT Ibiza: 221 - 12,09

I teraz jak się na to popatrzy to Octavia jak widać jest najrzadziej kradzionym autem w tabeli. Najczęściej kradzione były modele Audi.

Oczywiście zdaje sobie z tego sprawę że te współczynniki też są błędne bowiem ile aut danego typu sprowadzono do Polski z pominięciem salonów :?:

Ale to udowadnia że taki ranking przygotowany przez Policję (liczba skradzionych do zarejestrowanych ogółem aut :!: ) byłby bardziej miarodajny niż samo podanie ile egzemplarzy danego auta skradziono.

Ale tak jak "powszechnego dostępu do informacji o aucie na podstawie VIN" czy "ujawnianie liczby km rejestrowanych na przeglądach (Szwecja i Norwegia )" takiego rankingu się nie doczekamy.
                                                    O ortografie dba FF.
                                                    Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                                                    http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                                                    Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

Pracuję...